Facebook are probleme din ce in ce mai mari in ultimul timp, pe langa scandalul cu Cambdrige Analytica si cel conform caruia nu ar depune suficiente eforturi pentru a cenzura continutul considerat neadecvat unei retele sociale publice pe internet. Chiar si in conditiile in care se afla Statele Unite in momentul de fata, problemele par ca nu se mai opresc pentru cei de la Facebook. Astfel, recent, exista o miscare activista din ce in ce mai ampla ce se afla in spatele unui boicot publicitar impotriva celei mai mari retea de socializare din lume. In cadrul lunii trecute, o coalitie de organizatii pentru drepturile civile, inclusiv Liga anti-defaimare, NAACP, presa libera si culoarea schimbarii, a solicitat intreprinderilor sa loveasca in “discursurile de ura” si sa nu-si faca publicitate pe Facebook in luna iulie. Marti dimineata, activistii s-au intalnit personal cu conducerea retelei de socializare, inclusiv cu directorul executiv, Mark Zuckerberg si executivul adjunct, Sheryl Sandberg, dar si cu membri ai departamentului de politici al retelei de socializare.
Dupa cum mentioneaza si titlul, activistii s-au declarat nemultumiti de intalnirea pe care au avut-o cu Zuckerberg si cu ceilalti executivi ai Facebook. “#StopHateForProfit nu a auzit nimic concret care sa ne convinga de faptul ca Zuckerberg si colegii sai iau masuri. In loc sa se angajeze la o cronologie pentru a inradacina ura si dezinformarea pe Facebook, liderii companiei au avut acelasi discurs vechi pentru a incerca sa ne placheze. Fara a raspunde, in mod concret, cerintelor noastre”, a declarat executivul adjunct al Free Press, Jessica J. González, intr-o declaratie.
Facebook a spus ca are reguli impotriva discursului de ura pe platforma sa, dar incearca sa depuna mai multe eforturi pentru a combate continutul neadecvat si dezinformarea. Dupa intalnirea ce a avut loc intre activisti si conducerea retelei de socializare, purtatorul de cuvant al Facebook, Andy Stone, a impartasit o declaratie a companiei intr-un tweet. “Aceasta intalnire a fost o oportunitate pentru noi sa auzim punctul de vedere al organizatorilor campaniei si sa ne reafirmam angajamentul nostru de a combate ura impotriva platformei noastre”, se arata in declaratie. “Ei doresc ca Facebook sa fie liber de discursuri de ura si la fel dorim si noi. De aceea este atat de important ca lucram pentru a obtine acest lucru.”, este pozitia oficiala a companiei. A carui declaratie nu poate ascunde cat de neproductiva a fost intalnirea intre cele doua parti.
In ciuda promisiunii celor de la Facebook de a se axa mai mult pe acest aspect, activistii pentru drepturile civile sustin ca nu au vazut schimbari semnificative, in special in urma uciderii lui George Floyd de catre fortele de politie. Teoriile conspiratiei si dezinformarea in legatura cu cazul lui Floyd s-au raspandit rapid pe retelele de socializare, inclusiv afirmatii false conform carora miliardarul maghiar-american Gyorgy Soros a orchestrat protestele care au avut loc dupa moartea lui Floyd. Organizatorii campaniei au o lista de 10 pasi pe care doresc sa ii ia cei de la Facebook pentru a imbunatati platforma. Una dintre recomandarile incluse sunt permiterea persoanelor care se confrunta cu discursuri de ura sau hartuire sa vorbeasca direct cu un angajat Facebook, sa angajeze un executiv cu un fond de drepturi civile si sa instiinteze intreprinderile in cazul in care anunturile lor sunt afisate langa un tip de continutul care incalca regulile Facebook. La intalnirea respectiva, activistii nu au primit mesajul conform carora acestea sunt masuri care se vor aplica.