A világ legritkább betegségei
A világ legritkább betegségei
Egészen elképesztő, milyen apró dolgokon múlik, hogy szervezetünk egészségesen működjön. Elég egy kis mutáció, egy eltévedt genetikai információ, és testünk teljesen másképp kezd viselkedni. Az emberek nagy része még nem is hallott az alábbi mutációkról.

1. Cotard-szindróma 

A Cotard szindróma, vagy élőhalott szindróma egyike a legritkább mentális betegségeknek a világon. Lényege, hogy a beteg azt képzeli magáról, valójában halott, a lelkét vagy egy életfontosságú szervét elvesztette.
A betegség paradoxona, hogy bár a betegek azt gondolják, hogy halottak, vagy hogy soha nem halnak majd meg, mégis öngyilkossági kísérletek is előfordulhatnak. A magukat elítéltnek megélt, elkeseredett betegek számára a megélt pokolból egyetlen kiútnak az öngyilkosság tűnhet.

2. Nystagmus
 A szemtekerezgés - más néven nystagmus - a szemgolyók akaratlan, ritmusos rezgése. 

 
A betegség kialakulásának hátterében legtöbbször valamilyen veleszületett vagy szerzett idegrendszeri probléma áll. Kiválthatja még a belső fülben lévő egyensúlyozószerv rendellenes működése.

3. Polidaktilia
A polidaktilia (sokujjúság) a fejlődési rendellenességek között az ujjrendellenességek egyike. Leggyakrabban hatujjúságában nyilvánul meg, főleg a kéz kisujji oldalán jelentkező ujjtöbblet formájában.
 
A sokujjúság többsége öröklődik, méghozzá dominánsan, ami azt jelenti, hogy a valamelyik szülőben előforduló sokujjúság a gyermekek felében várható.
 
Ehhez hasonló az a rendellenesség, amely során csupán négy ujj fejlődik ki a végtagokon.
4. Idegenkéz-szindróma
Az idegenkéz-szindróma egy ritka neurológiai megbetegedés, amelyben a nem domináns kéz, ritkábban a láb egyszerűen önállósodik: a beteg nem tudja irányítani a végtagot, egyáltalában nincs tudatában annak, az mit csinál, sokszor úgy érzi, mintha külön személyiséggel rendelkezne.

Bár a művészetben sokszor vicces elemként jelenik meg az önálló életet élő kéz, a valóságban nagyon megkeserítheti a betegek életét, mivel egyelőre nem létezik gyógymód az idegenkéz-szindrómára. A betegnek általában azt tanácsolják, hogy valamilyen tárgyat fogjanak a rakoncátlan kézbe, mert ezzel lefoglalják azt, így, elkerülhetőek az akaratlan mozdulatok. Rosszabb esetben viszont előfordul, hogy egyszerűen lekötik, rögzítik valahogy az érintett végtagot.

 
KIADVÁNYOK