Elkezdődött a Bevezetés a sportba elnevezésű program
Elkezdődött a Bevezetés a sportba elnevezésű program
 Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának kezdeményezésére és a Királypingvinek Sportegyesület partnerségében született meg a Bevezetés a sportba című program, amelynek célja, hogy az új Sepsi Aréna lehetőségeit kihasználva egy átfogó, tömegsportot népszerűsítő programot indítsanak kisgyerekek számára.
 
Ma rendhagyó sajtótájékoztató keretében Antal Árpád-András polgármester, Miklós Ervin projektmenedzser és a helyi sajtó munkatársai elkísérték a Kőrösi Csoma Sándor utcai, valamint az Árvácska óvoda gyermekcsoportját a Sepsi Arénában tartott sportfoglalkozásukra.

Antal Árpád-András polgármester roppant fontosnak tartja a kezdeményezést, hangsúlyozván, hogy nagyon sok esetben a statikus életmód áll a megbetegedések hátterében. Ezzel a mostani lehetőséggel, a sportra neveléssel, a sport megszerettetésével egyértelműen egy egészségtudatos nemzedék nő majd fel példát állítva társaiknak, szüleiknek.
Mikós Ervin projektmenedzser, a Királypingvinek Sportklub Egyesület képviselője elmondta, hogy az említett korosztályból minden célcsoportot megszólítottak, és bár a programot Sepsiszentgyörgyön a Királypingvinek Sportegyesület indította el, mégsem csak a jégkorongról szól. A program neve Bevezetés a sportba, tehát a gyermekek a legkülönbözőbb sportok gyökerét ismerhetik meg, ezáltal pár év múlva kiválaszthatják majd azt a sportágat, amelyik számukra a leginkább tetszik. Itt csakugyan mindent az alapoktól kezdenek, olyannyira, hogy például a korcsolyázást is teljesen a nulláról, játékosan jégre üléssel, mászkálással kezdik, és egy idő után a gyermekek már korcsolyázni tudnak.
 
A Bevezetés a sportba kezdeményezés sepsiszentgyörgyi oktatási intézmények nagycsoportos, előkészítős és első osztályos gyermekeinek szól, mintegy kétezer gyermeket érintve. A célcsoport meghatározásánál fontos szempont volt a szakemberek véleménye, miszerint ez a tökéletes kor a sportolás elkezdéséhez. 
A program az iskolai tanév kilenc hónapját fedi le sporttevékenységgel, amelyre a Sepsi Arénában kerül sor. Ennek értelmében október-november a teremsportok ideje, december-április időszakban a korcsolyáké a főszerep, míg május-júniusban újból a teremben mozognak a gyermekek. A foglalkozások csakis iskola időben zajlanak.
 
A sportprogram lebonyolításához a tanügyi intézmények partnerségére és a szülők együttműködésére is szükség van. A megelőző időszakban minden érintett gyermek egy általános orvosi vizsgálaton esett át, amelyet a Királypingvinek Sportegyesület csapata bonyolított le. Szintén az egyesület hatáskörébe tartozik a gyermekek szállításának megoldása is a tanintézményektől az Arénáig és vissza. Állandó buszjárat indul egész órákban az óvodáktól, iskoláktól, és egyszerre 2-3 csoportot szállít. Érkezéskor a Királypingvinek Egyesület tagjai várják a kicsiket és a tanítókat. 
A program első hetében körbevezették a látogatókat az Arénában, ismertették a belső rendszabályzatot, valamint a közös sporttevékenységekre vonatkozó előírásokat. Azóta már egy kialakult hetirend szerint 50 perces sportevékenységen vesznek részt a gyerekek a városi sportegyesületek és a sportiskola edzőinek vezetésével.
A Királypingvinek képviselői elmondták, hogy nem a klasszikus értelemben vett edzésekre kell számítaniuk a szülőknek, hanem a sportra való nevelés alapjait fektetik le ezeken az órákon, mozgáskoordinációt, egyensúlyt, helyes testtartást tanulnak itt a gyermekek. Azt is megtudtuk, hogy idővel mindenképp bővülni fog az ajánlatok köre, és más korosztályú gyermekek számára is lesznek elérhető sporttevékenységek.
 
Közel 2000 gyermek érintett a programban, amely a vakációkban szünetel, télen pedig korcsolyára vált. A korcsolyázáshoz szükséges felszerelést, úgy, mint sisakot és korcsolyát, a Királypingvinek Sportegyesület biztosítja, viszont, ahol mód van rá, szívesen látják az otthonról hozott felszereléseket is.

(www.sepsi.ro)

 
KIADVÁNYOK