Adóügyi tanácsadással bővült a Közpénzügyi Igazgatóság szolgáltatása
Adóügyi tanácsadással bővült a Közpénzügyi Igazgatóság szolgáltatása
 Az ügyintézési idő, a hosszas sorban állás és várakozás lerövidítése a célja annak a szeptember elsejétől érvénybe lépett szolgáltatásnak, amely révén a sepsiszentgyörgyi Közpénzügyi Igazgatóság külön ügyféltanácsadásra tart fent egy ablakot.
 
Az egyablakos szolgáltatás arról szól, hogy egy kolléga útbaigazítja az ügyfeleket adóügyeik elintézésében. A 11-es ablakról van szó, ahol az ügyfél útmutatást kap a különféle nyilatkozatok kitöltéséhez, kitöltött minta formanyomtatványok segítségével kitöltheti saját nyilatkozatát. A hivatal célja ezzel, hogy megszűntesse a fizikai és jogi személyek adóügyeivel foglalkozó 7-es ablaknál többször kialakult hosszas várakozást. A 7-es ablaknál ezentúl csak kész iratcsomókat vesz el a kolléga, aki ellenőrzi és iktatja azokat. Ez viszont csak úgy működhet, ha van egy olyan ablak, ahol egy másik kolléga hosszasabban szóba áll az ügyféllel, elmagyarázza, mi minden szükséges ahhoz, hogy teljes, iktatásra kész nyilatkozata legyen.
 
Kis idő kérdése és az ügyfelek megszokják az új és könnyítő rendszert – bizakodik a Közpénzügyi Igazgatóság vezetősége.
A hirdetőtáblákra kifüggesztett, az asztalok üveglapjai alá helyezett, kitöltött típusnyomtatványok ellenére, eddig gyakran előfordult, és hosszú sorokat eredményezett az, hogy egyes ügyfelek kitöltetlen papírokkal álltak sorba. Ilyenkor a kolléga elmagyarázta a valóban nem mindig egyszerű nyomtatványok kitöltését, amelyeket aztán az ügyfél sokszor az ablak mellett töltött ki, fenntartván a sort maga mögött. Ez természetesen időhúzással, a többi ügyfél elégedetlenségével járt együtt, és erre nyújt megoldást az új tanácsadási szolgáltatás.. A 11-es ablak azért, hogy senki ne állja ki a sort kitöltetlen papírokkal, kizárólag tanácsadással foglalkozik, amely után az ügyfél, a kapott útmutatók segítségével helyesen kitöltheti a dokumentumokat, és csak azután húz sorszámot ahhoz az ablakhoz, ahol leadhatja a kész iratcsomóját.
 
A tanácsadó abban is segít a hiányos iratcsomóval érkező ügyfeleknek, hogy egy nyomtatott listát ad azokról a beszerzendő dokumentumokról, amelyek még szükségesek a teljes dossziéhoz. Ha egy ilyen listát az ügyfél adóügye intézésének kezdetén kézhez kap, megspórolja a többszöri érdeklődést és hivatalba járást.
Ugyancsak a hatékonyabb munkavégzés érdekében a különféle ablakoknál dolgozó kollégák az ügyfélirányító rendszeren keresztül átirányíthatják az adóügyi helyzetét nem értő ügyfelet a tanácsadó kollégához, így lecsökkentve a többi, iktatásra kész iratcsomóval érkező ügyfél sorban állási idejét.
 
Egy hónappal a szolgáltatás bevezetése után a Közpénzügyi Igazgatóság kollégái úgy látják, működik az új rendszer, az ügyfelek igénybe veszik a szolgáltatást. Azt viszont továbbra is hangsúlyozni kell, hogy a tanácsadás nem azt jelenti, hogy a kollégák kitöltik az ügyfelek nyomtatványait. Ők csupán egy részletes útbaigazítást (dokumentumértelmezés, kitöltött minta nyomtatványok átadása) nyújtanak. A törvény kizárólag olyan esetekben mentesíti az ügyfelet a nyilatkozat kitöltése alól, ha az írástudatlan, ebben az esetben a Közpénzügyi Igazgatóság kollégái jegyzőkönyvezik az ügyfél nyilatkozatát.

(www.sepsi.ro)

 
KIADVÁNYOK