Gombanap a múzeumban
Gombanap a múzeumban
 A László Kálmán Gombászegyesület és a Székely Nemzeti Múzeum szervezésében november 11-én, szombaton hagyományos gombanapot tartanak, melyre szeretettel várnak minden természetkedvelő családot. Az idei téma: a tölcsérgombák (főleg Clitocybe nemzetség). 
 
A program 8.45 órakor kezdődik sugásfürdői gombásztúrával, melyen szakavatott vezetők segítenek felismerni az ehető és mérgező gombákat (rossz idő esetén elmarad a túra). Gyülekező a sepsiszentgyörgyi belvárosi buszmegállóban, a Művészeti Népiskola előtt. 
 
A délutáni program: 
13.30-tól 14.30 óráig a Bástya és a Park Vendéglő gombás ételeket kínál. 
14.45-től Zoltán Sándor: Gyakoribb, érdekesebb tölcsérgombáink 
15.15-től Zsigmond Győző: Néhány tölcsérgombánk a magyar néphagyományban (vetítettképes előadások). 
15.45-től Fedor Ilona Budapestről mutatja be Gomboszi című színezős mesekönyvét, illetve Akkordok című, felnőtteknek szóló kötetét. Fedor Ilona pedagógus, író már gyermekként is szívesen járta az erdőt, fiatalon túravezetőként sem hagyta abba a természetjárást, természetvédelem tanítását, támogatását. 
A jeles nap alkalmából kiállítás is megtekinthető: szedett gombákat és gombás bélyegeket mutatnak be, a jövő évi gombanaptár is kapható lesz. 
16.30-tól gombaismeretből vetélkednek a III–VIII. osztályos tanulók, ugyanebben az időben az alsó tagozatos diákok hatalmas gombás alkotásokat készíthetnek. A gyerekeket kísérő pedagógusokat és diákjaikat gombás meglepetésekkel, illetve az időszakos Jégkorszak című kiállításra való ingyenes belépéssel jutalmazzuk.
 
A program teljes ideje alatt látható lesz a László Kálmán Gombászegyesület tagjai által készített gombafotó-kiállítás.  
Közreműködnek: Sebestyén Lajos, valamint Miklós Katalin és Jácinta, a Plugor Sándor Művészeti Líceum tanárai.
A belépés ingyenes. 
További részletek a www.sznm.ro és www.gombasz.ro honlapon. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!
 

 
KIADVÁNYOK