A Román Labdargúgó Szövetséggel tárgyalt a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat
A Román Labdargúgó Szövetséggel tárgyalt a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat
 Kedden a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetői, Benkő Erika és Csoma Botond parlamenti képviselők találkozón vettek részt a Román Labdarúgó Szövetség képviselőivel. A találkozón Adrian Stângaciu, a jogi osztály ügyvezetője, valamint Florin Șari, társadalmi felelősségvállalásért megbízott osztály ügyvezetője fogadta a szolgálat vezetőit, a Labdarúgó Szövetség bukaresti székhelyén. A párbeszéd kezdeményezésének előzménye, hogy a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat szeptember 14-én levélben fordult a Román Labdarúgó Szövetség elnökéhez, Răzvan Burleanuhoz, azzal a kéréssel, hogy a kolozsvári U szurkolói bázis csapata, amiatt, hogy Kolozsváron magyarellenes rigmusokat skandálva, békésen játszó hazai, magyarországi és szlovákiai labdarugókra valamint családjaikra támadt, a lehető legszigorúbb büntetést kapja.
 
A találkozón a felek biztosították egymást együttműködési szándékukról, annak érdekében, hogy az idegengyűlöletet és a szimbolikus erőszakot vissza lehessen szorítani a lelátókról. 
 
A Román Labdarúgó Szövetség képviselői kihangsúlyozták, hogy határozottan elítélik az erőszak bármilyen formáját, úgy a pályán, mint azon kívül is. Kiemelték, hogy a labdarúgás mindenkinek a játék izgalmát és örömét kellene jelentse, nem megengedhető, hogy a gonoszság színtere legyen, ezért elhatárolódnak mindenféle rasszista, diszkriminatív és gyűlöletkeltő megnyilvánulástól.
 
„Nagyon örültem a Román Labdarugó Szövetség meghívásának, ugyanis azt gondolom, hogy csak velük együttműködve lehet elejét venni annak, hogy a magyarokat becsmérlő inzultusok érjék sportesemények alatt.  Szolgálatunk számos alkalommal fordult a szövetséghez, mert Romániában a magyarellenes törekvések az utóbbi időszakban aggasztó méreteket öltöttek. Tisztában vagyunk azzal, hogy történnek még hasonló esetek a sportban, viszont meggyőződésünk, hogy az agresszív idegengyűlöletet nem szabad eltűrni, kifejezeten abban az esetben, amikor ez a fajta agresszió egy teljes közösséget érint, a mi esetünkben a magyar közösséget.” – összegzett a találkozón elhangzottakról Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője. Benkő hozzátette, fontosnak tartotta kiemelni, hogy a szövetségnek nagy szüksége lenne egy határozott álláspontra ebben az ügyben, mert ezáltal világossá tehetik, mi megengedett és mi nem a sportarénákban. „Nem szabad megfeledkezzünk arról, hogy a sport a fair-playről kell szóljon, nem a gyűlöletre való uszításról.” – hangsúlyozta Benkő Erika. 
 
Csoma Botond, parlamenti képviselő, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat kolozsvári vezetője jó kiindulópontnak tartja, hogy a Labdarugó Szövetség a párbeszéd útját választotta ebben a kérdésben. „Üdvösnek tartanám, ha a Labdarugó Szövetség határozottabban fellépne a gyűlöletkeltés ellen, főleg olyan esetben amikor egy közösség, ebben az esetben a magyar közösség, folytonos célpontja ennek.” – húzta alá álláspontjában a képviselő.
 
A képviselők a tárgyaláson négy nemrég történt súlyos esetre hívták fel a figyelmet és konkrét megoldási javaslatokkal is készültek, melyeket átnyújtottak a szövetség képviselőinek. A javaslatok közé tartozik például az, hogy a játékvezető állítsa le a mérkőzést, ha kisebbség ellenes rigmusok hangzanak el, vagy amennyiben valamelyik csapat szurkolótábora visszaeső, büntessék zártkapus mérkőzésekkel. Ezen felül a Román Labdarúgó Szövetség minden esetben küldjön ki független megfigyelőt az olyan mérkőzésekre, amelynek kisebbségi vonatkozása is van.
 
A találkozó kimondottan konstruktívnak bizonyult, mely során annak részleteiről is egyeztettek, hogy milyen konkrét intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy hatékonyabban fel lehessen lépni a sportban tapasztalt szimbolikus erőszak és huliganizmus ellen. A képviselők azzal az elhatározással álltak fel az asztaltól, hogy utánanéznek a sporttörvény ilyen esetekre vonatkozó részeinek és a Labdarugó Szövetség javaslatait figyelembe véve, elkezdenek dolgozni a törvény módosításán. 
 

 
KIADVÁNYOK